2022/05/10

 

SOBRE LA JUSTÍCIA EN EL FUTBOL (2A)

(ON JUSTICE IN ASSOCIATION FOOTBALL (2A))

 INCIDÈNCIES POTENCIAL I REAL EN EL RESULTAT PROVISIONAL DELS PARTITS DE LES 90 TEMPORADES DE LA LLIGA ESPANYOLA ORIGINADES PELS PENALS ASSENYALATS PELS ÀRBITRES (POTENTIAL AND ACTUAL EFFECTS ON THE TEMPORARY RESULT OF THE MATCHES OF ALL-TIME “LA LIGA” CAUSED BY THE PENALTIES AWARDED BY REFEREES)

ABSTRACT (Catalan & English):

En un article anterior, el primer de la sèrie "Sobre la justícia en el futbol", es va formular un model que correlacionava la quantitat merescuda de qualsevol indicador disciplinari, ja fos positiu o negatiu, amb variables fàcilment disponibles que representen l'atzar (normalment #Partits) i l'habilitat (generalment #Punts). S'esperava que l'exactitud de la llei d'AMSY augmentaria amb el nombre de temporades considerades, a mesura que altres efectes objectius a curt termini s'anirien anivellant. Per tant, després d’exposar el dit model a la seva validació en les 5 principals lligues de futbol, ​​es va aplicar als Penals (+/-) de totes les 89 temporades de la Lliga Espanyola (els únics DI a llarg termini disponibles). Les principals conclusions van ser la sospita d’un biaix de penals (+) contra el Barcelona i l’existència d’un clar doble biaix de penals (-) (a favor del Reial Madrid i contra el Barcelona), que superava el llindar del 95% en diversos tests. La manca de dades no va permetre avançar més, de manera que bàsicament es van proposar dos temes que requerien una extracció de dades més profunda:

  1. Es van aventurar algunes especulacions sobre la possible traducció d'aquestes desviacions en Punts+/- i, finalment, en títols de lliga, però cap d'elles podia considerar-se concloent sense evidències.
  2. Per molt rellevants en el resultat que fossin els Penals (+/-), en comparació amb altres DI, un biaix general i sistèmic només es podia demostrar sense dubte, si la majoria d’ells, per no dir tots, en lloc de tendir a cancel·lar-se mútuament les influències, mostressin una tendència coherent.

El present article comença a abordar el número 1. L'accés de forma organitzada a un nou conjunt complet de dades ha permès el càlcul exacte de l'impacte potencial i real de tots el Penals (+/-). Els resultats obtinguts només s'enumeren aquí, sense prejudicis, declaracions de cap tipus, ni cap intent d’avaluació estadística.

Algunes definicions, al voltant de l'impacte dels Penals (+/-) en el moment ser xiulats i tot just executats, independentment del resultat final del partit:

  • Rellevància d'un Penal (+): un PEN+ és INÚTIL quan l'equip està guanyant temporalment el partit.
  • Rellevància d'un Penal (-): un PEN- és INNOCU quan l'equip està guanyant temporalment el partit per més d'un gol.
  • PUNTS POTENCIALS: Punts (+/-) guanyats/perduts si tots els PEN+/- es convertissin en Gols+/-.
  • PUNTS REALS: Punts (+/-) guanyats/perduts amb els PEN+/- un cop executats i només alguns s'han convertit en Gols+/-.

Tots els indicadors d'impacte dels PEN+ i dels PEN- són favorables al Reial Madrid, en comparació amb el FC Barcelona (o amb qualsevol altre equip). Per mor de la brevetat, doncs, ambdós es poden agregar en el balanç global : el RM té 84 PEN+/- més que el FCB. Tanmateix, un cop eliminats els irrellevants, la diferència augmenta fins a 99 PEN+/- RELLEVANTS, la qual cosa es tradueix en Punts amb una diferència de 94 PUNTS POTENCIALS. De nou, un cop eliminats els Penals fallats o aturats, la diferència entre els dos equips se substancia en 113 PUNTS REALS, gairebé de 4 Punts cada 100 partits, ò de 1,3 Punts/Temporada. No sembla gaire, però considereu com són de semblants els indicadors de qualitat per a tots dos: 97 punts de diferència per a RM i 47 gols (+/-) per al FCB, fet que ha suposat una diferència de 8 Títols de Lliga entre tots dos. La significació estadística d'aquestes diferències s'està analitzant i es publicarà en breu.

 ABSTRACT:

In a previous paper, the first of the series “On justice in Association Football”, a model was formulated correlating the deserved amount of any Disciplinary Indicator of either sign with readily available variables standing for chance (usually #Matches) and skill (usually #Points). AMSY’s Law accuracy was expected to increase with the number of seasons considered, as other shorter-term effects would even out. Therefore, after being validated in the top 5 football Leagues, it was applied to All-time Penalties +/- Spanish Liga (the only long-term DIs available). The main conclusions were that a Penalties (+) bias against Barcelona could be suspected and a clear Penalties (-) double bias (in favour of Real Madrid and against Barcelona) could be shown through several tests to be beyond the 95% threshold. The lack of data did not allow further progress, so basically two topics requiring deeper data-mining were proposed:

  1. Some speculations about the potential translation of these deviations into Points+/- and, ultimately, into League Titles were initiated, but none of them could be sustained without evidence.
  2. However important Penalties (+/-) are, compared to other DIs, a general, systemic bias can only be proven beyond doubt if the majority, if not all DIs, instead of cancelling each other’s influence, would show a consistent trend.

The present paper begins to tackle #1. Access to a new complete set of data has enabled the exact calculation of both the potential and the actual impact of all Penalties (+/-). The outcoming results are just listed here, without prejudgements, statements of any kind, nor any attempt to their statistical evaluation.

Some definitions, around the impact of Penalties (+/-) at that moment, regardless of the match’s final outcome:

  • Relevance of a Penalty (+): a PEN+ is USELESS when the team is temporarily winning the match.
  • Relevance of a Penalty (-): a PEN- is HARMLESS when the team is temporarily winning the match by more than 1 goal.
  • POTENTIAL POINTS: Points (+/-) won/lost if 100% of the PEN+/- would be converted into Goals+/-.
  •  ACTUAL POINTS: Points (+/-) won/lost through the PEN+/- when they have actually been converted into Goals+/-.

All indicators for the impact of PEN+ as well as PEN- are favourable to Real Madrid, when compared with FC Barcelona (or with any other team). To keep this summary short, then, both can be aggregated into the global balance: RM has 84 PEN+/- more than FCB. Once the irrelevant have been removed, though, the difference increases to 99 PEN+/- RELEVANT, which impact into POTENTIAL POINTS difference is 94. Again, once the missed or saved have been removed, the difference between RM and FCB accounts to 113 ACTUAL POINTS, roughly close to 4 Points every 100 matches, or 1,3 Points/Season. It does not seem much, but consider how even the Quality Indicators are for both: 97 Points of difference for RM and 47 Goals(+/-) for FCB, which has led to a difference of 8 League Titles between the two of them. Statistical significance of these differences is being analysed and will follow shortly.

INTRODUCCIÓ:

·         Constato amb una certa decepció que la maniàtica recerca del rigor, que animava de principi a fi l’anterior treball sobre el tema, ha servit en bona part de barrera en contra de la seva difusió. Crec que no vaig aconseguir que ningú arribés fins al final. Com tampoc que la majoria copsés el caràcter excepcional, no exempt d’ironia, d’haver ensopegat amb un model tan simple, però que s’acosta tant a la realitat, que gairebé sembla determinista. La conclusió és clara: ho faig massa complicat! El problema és que, abans de publicar una cosa que pot generar polèmica, n’he d’estar absolutament convençut i aquest és el grau de profunditat que necessito per estar-ne.

·         El tema en si tampoc interessa a tothom. Els al·lèrgics al futbol ja no passen del títol. Els haig de recordar, no obstant, que la tesi subjacent, expressada de forma jocosa vindria a ser: “Com hi ha d’haver justícia en el tribunals d’aquest país, si no n’hi ha ni en el futbol!”. Naturalment, que l’estat de dret espanyol tingui una molt baixa qualitat democràtica, sobretot en tot allò que afecta a la minoria a la qual pertanyo, no té cap mena de gràcia. Però com que no hi puc aplicar l’estadística, intento demostrar-ho de forma indirecta, donat que en l’esport he observat des de sempre el mateix capteniment, fins i tot de forma menys dissimulada.

·         He de reconèixer, no obstant, que gent molt diversa, els interessés o no la tesi aparent o la hiperbòlica, es va mobilitzar per mirar de trobar aquestes dades que demanava, la qual cosa agraeixo.

·         En particular em decep que els pocs madridistes que el van rebre no li hagin donat cap oportunitat. I els que ho han fet, opinen que l’article és subjectiu i que el model (l’autoanomenada Llei d’AMSY!) pel fet de dur les meves inicials per força ha de ser capciós de partida[1], quan es tracta d’una regressió multivariable amb les dades de tots els equips i quan, d’entre les diverses opcions possibles, s’escull la que millor descriu la realitat, que resulta ser la més favorable per al RM (malgrat que la pròpia realitat ha quedat deformada per la importància dels punts corresponents al RM i al FCB i de la seva anòmala excentricitat).

·         Aquesta vegada, doncs, intento arribar millor i canvio, fins allà on puc, el “modus operandi”: publicaré per capítols, a risc d’equivocar-me i haver de rectificar. Havent tingut accés a una base de dades, en aquest 1r capítol, em limito a aprofundir en els efectes potencial i real dels penals assenyalats, tot presentant les dades obtingudes, sense cap mena de judici de valor i sense cap mena d’estudi estadístic sobre les desviacions. A veure què us en sembla. Però no us en lliurareu: hi estic treballant i quan ho tingui acabat ho publicaré també.

OBJECTIUS, DISCUSSIÓ I CONCLUSIONS:

NO TOTS ELS PENALS VALEN IGUAL

Un cop comptats els penals a favor i en contra de les 90 temporades de la Lliga, un cop formulat i comprovat el model que, fins ara, millor descriu la seva distribució (Llei d’AMSY) i un cop analitzades les desviacions respecte als respectius valors predits pel model, em proposo esbrinar quina importància tenia cadascun d’aquells penals, en el moment de ser assenyalat, i en quants punts es va traduir, de manera provisional. Presento els resultats dels 8 primers equips a continuació; tant els absoluts, cadascú amb les seves xifres, com els relatius als 2 equips principals, Real Madrid i FC Barcelona. Els 8 equips són els habituals de la Lliga, que superen els 2400 Partits (això és >84% de les temporades). La Taula completa, com sempre, al final.

En resum, el RM gaudí de 536 penals a FAVOR (0,184 PEN+/Partit), 34 més que el FCB (502 PEN+ => 0,172 PEN+/Partit), dels quals 319 van resultar ser ÚTILS pel RM (40,5% d’INÚTILS, quan ja anava guanyant), i 259 ho van ser pel FCB (48,4% d’INÚTILS), a 60 de diferència. En el moment de ser assenyalats, aquests Penals tenien un potencial de convertir-se en 371 PUNTS EN JOC (si s’haguessin transformat en Gols+ tots els PEN+) en el cas del RM (0,692 PJ/PEN+), 75 més que el FCB, amb 296 PJ (0,590 PJ/PEN+). Un cop transformats, el RM havia obtingut 304 PUNTS REALS (0,567 PR/PEN+), mentre el FCB n’havia assolit 220 PR (0,438 PR/PEN+), a 84 de diferència.

Si fem el mateix amb el Penals en CONTRA, el RM en sofrí -293 (0,101 PEN-/Partit), 50 menys que el FCB (-343 PEN- => 0,118 PEN-/Partit), dels quals -219 van resultar ser NOCIUS pel RM (25,3% d’INNOCUS, quan ja anava guanyant per mes d'un gol), i -258 ho van ser pel FCB (24,8% d’INNOCUS), a 39 de diferència. En el moment de ser assenyalats, aquests Penals tenien un potencial de convertir-se en -216 PUNTS EN JOC (si s’haguessin transformat en Gols- tots els PEN-) en el cas del RM (0,737 PJ/PEN-), 19 menys que el FCB, amb -235 PJ (0,685 PJ/PEN-). Un cop transformats, el RM havia perdut -150 PUNTS REALS (0,512 PR/PEN-), mentre que, al seu torn, el FCB n’havia perdut -179 PR (0,522 PR/PEN-), a 29 de diferència.

En el Balanç global dels Penals +/-, com que els guarismes són, en ambdós casos, favorables al RM, les distàncies amb el FCB encara creixen: la diferència de 84 PEN+/-, que corresponen a 0,029 PEN+/-/Partit, un cop sostrets els irrellevants incrementa fins als 99 PEN+/- RELLEVANTS. L’impacte d’aquests Penals traduïts en Punts és de 94 PUNTS+/- POTENCIALS, el qual s’acaba substanciant en 113 PUNTS+/- REALS de més (0,039 PR/Partit), és a dir gairebé 4 Punts cada 100 Partits ò 1,3 Punts per temporada. No sembla gaire, però cal tenir present que, en els Indicadors de Qualitat, ambdós equips estan molt igualats: 97 Punts de diferència a favor del RM i 47 Gols+/- a favor del FCB. I que d’aquestes minses diferències el RM n’ha tret 8 títols de Lliga més que el Barça.

Pel que fa a la visió general i als altres equips, el RM queda a distància de tothom i l’Atlético de Madrid, que és l’equip que més se li acosta, amb 72 PUNTS REALS+/- de més, se situa encara a 82 PR d’ell. El FCB, al seu torn, queda per dessota dels 2 Madrids, el València i l’Athletic de Bilbao, barrejat amb el gruix dels equips, p.ex. a només 15 PUNTS REALS+/- de l’Espanyol.

Com he promès, no n’he fet cap valoració estadística, de moment. La deixo pel següent capítol. M’he limitat a bolcar les dades, a treballar-les i a presentar-les. La pregunta és, que en penseu? Segueixo?

Taula 1 - Valors absoluts del 8 primers equips:

Definicions:

  • #GOLS+: Nombre de Gols a FAVOR
  • #GOLS-: Nombre de Gols en CONTRA
  • DGOLS+/-: Diferència de GOLS+/-
  • #PEN+: Nombre de Penals a FAVOR
  • #PEN-: Nombre de Penals en CONTRA
  • DPENALS+/-: Diferència de PENALS+/-
  • #PEN+ ÚTILS (RELLEVANTS+): tots aquells Penals a FAVOR xiulats quan l’equip no té tots els punts en litigi (2 ò 3). Independentment del resultat final, quan vas guanyant ja no cal que et xiulin Penals a FAVOR, perquè, en aquell moment, són INÚTILS.
  • #PEN- NOCIUS (RELLEVANTS-): tots aquells Penals en CONTRA xiulats quan l’equip no té ja assegurats els tots els punts per més d'un gol i, per tant, encara en pot perdre. Independentment del resultat final, quan vas guanyant per més d'un gol, et poden xiular un Penals en CONTRA, perquè resulta INNOCU.
  • DPENALS ÚTILS/NOCIUS (RELLEVANTS+/-): Diferència entre els Penals a FAVOR i en CONTRA que realment importen.
  • #PUNTS EN JOC: i encara, dins dels penals a favor ÚTILS, n’hi ha que, en aquell moment, t’ajuden, però no es poden traduir en punts (quan es perd de més d’un gol), n’hi ha que et poden donar 1 punt (si vas perdent de 1 gol o, en lligues de 2 punts, si vas empatant) i des de la temporada 1995-96, n’hi ha que te’n poden donar 2 (si vas empatant).
  • #PUNTS EN JOC: de forma similar, dins dels Penals en contra NOCIUS, n’hi ha que, en aquell moment et perjudiquen, però no es poden traduir en punts (quan es perd), n’hi ha que et poden treure 1 punt (si vas empatant o, en lligues de 2 punts, si vas guanyant d'un gol) i, des de la temporada 1995-96, n’hi ha que te’n poden treure 2 (si vas guanyant d’un gol).
  • DPUNTS EN JOC+/-: Diferència de PUNTS EN JOC entre el Penals a FAVOR i en CONTRA xiulats. EL PUNTS EN JOC, doncs, són una bona mesura del valor POTENCIAL d’un Penal+/-, en el moment de ser xiulat.
  • #PUNTS REALS: un cop transformats o no els Penals, tant a FAVOR, com en CONTRA, en quants punts de més o de menys es van traduir, en aquell moment, independentment del resultat final.
  • DPUNTS REALS+/-: Diferència de punts a FAVOR i en CONTRA, un cop llançats els Penals+/-. És el balanç net de la incidència real dels Penals assenyalats, en un o altre sentit.
  • PUNTS: Punts reals obtinguts en les 90 temporades (54 de 2 punts i 26 de 3 punts). La taula està ordenada segons aquesta variable, millor representant de la qualitat d’un equip.
  • PUNTS x2: Punts teòrics, si totes les Lligues fossin de 3 Punts. A vegades ofereix les millors correlacions, però també és el que més col·linealitat ofereix amb els Partits.
  • El nombre de Partits i Temporades disputades, així com els Títols conquerits, també s’hi inclouen, a títol comparatiu.

Taula 2 – Diferències entre els 8 primers equips, prenent el FC Barcelona com a referència:


Taula 3 – Diferències entre els 8 primers equips, prenent el R Madrid com a referència:


TRACTAMENT DE DADES:

ORIGEN DE LES DADES

A la recerca de les dades, vaig detectar 2 webs que semblava que les tenien:

·         www.bdfutbol.com: que mostra totes les incidències de cada partit, amb el minut en que van succeir. Vaig haver de muntar un servidor SQL i d’aprendre com crear bases de dades i exportar el seu contingut a Excel, mercès a MySQL. A partir d’aquí, l’Excel em va permetre d’extreure la informació desitjada i agrupar-la convenientment. En la versió Office365, el maneig de moltes dades en línia alenteix l’Excel fins a límits exasperants, de tal manera que he hagut de treballar amb 1 arxiu diferent cada 5 temporades.

·         www.cihefe.es: no publiquen dades en línia, però són els que van emetre el Novembre de 2015 el famós informe sobre els penals de la Lliga, que em va permetre fer l’article anterior. Vaig sol·licitar el detall de les dades a cihefe, que, després d’assegurar-me que no estava en el seu poder, va remetre la petició a l’autor de l’Article. Pel meu compte, jo també vaig intentar posar-m’hi en contacte, però fins a dia d’avui, tot ha sigut debades.     

MANCA D’INFORMACIÓ

La base de dades és molt completa, però hi manca alguna informació sobre el moment del partit en que succeeixen les coses, amb la qual cosa es perd informació sobre la seva transcendència en el moment d’ocórrer. Probablement, aquest dèficit té l’origen en que els àrbitres no registraven el minut de joc per a tots els indicadors disciplinaris, ni per a d’altres incidències. Respectivament, això afecta, sobretot, a les targetes grogues i als canvis. En les primeres dècades, fins i tot en el cas dels penals, quan no acabaven en gol, no sempre es registrava el minut de joc. En el total de les 90 temporades, això afecta a 1/3 dels penals no convertits, és a dir a un 8,8% del total. Aquest percentatge varia segons l’equip, resultant menor a mesura que l’equip acumula corifeus, adeptes i diaris afins. Per al FC Barcelona és del 7,7% i per al R. Madrid del 4,6%. Donada la petita proporció, aquesta incertesa que podria afectar l’estudi dels PENALS ÚTILS/NOCIUS i el dels PUNTS EN JOC potencials, distribueixo aquests penals de forma proporcional a la resta de cada equip. En qualsevol cas, no afecten en absolut la comptabilitat dels PUNTS REALS obtinguts o perduts, donat que prové dels penals transformats en Gol.

TAULA COMPLETA








[1] Si fa no fa, venen a ser els mateixos amb els quals fa uns anys que m’esgargamello posant en dubte la majoria de les decisions judicials referents al procés, algunes de visiblement escandaloses, quan no de flagrant prevaricació. Acaben resultant ser immunes a la sistemàtica confirmació per part de les més diverses instàncies europees dels abusos perpetrats i a les desautoritzacions infringides, fins al moment sense excepció. L’estadística vindria a ser com la justícia europea: no sempre podem saber si és objectiva, però està per damunt nostre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 SOBRE LA JUSTÍCIA EN EL FUTBOL (3B) - SUMMARY (ON JUSTICE IN ASSOCIATION FOOTBALL (3B)) ANNEX: ANÀLISI ESTADÍSTICA DEL PERÍODE QUE ENGLOBA ...